Saftigt lantbröd
Häromdagen bakade jag ett riktigt gott lantbröd, här är receptet!
Ingredienser (ett bröd)
5dl vetemjöl
2dl durramjöl
3dl grahamsmjöl
1 - 2 dl rågsikt
5 dl vatten
25g jäst
1tsk salt
4 msk olivolja
Ev. Extra vetemjöl till utbakning
Gör så här:
1. Börja med att smula ner jästen i en stor bunke, tillsätt sedan saltet. Värm därefter upp vattnet i en kastrull till ca 37°, använd gärna en digital termometer.
2. Häll det varma vattnet över jästen i bunken och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt därefter mjölet.
3. Arbeta ihop en smidig, lite kladdig deg. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa under handduk i ca 45 minuter.
4. Pensla sedan bakplåtspappret med olivoljan och lägg på en plåt. Forma brödet till en limpa och lägg på plåten. Låt jäsa under handduk i ytterligare 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 200° (över och undervärme)
6. Grädda limpan mitt i ugnen i exakt 35 minuter.
Klart!
Tänk på att alltid försöka använda ekologiska ingredienser, det gör att det smakar bättre och blir nyttigare.
